Luvut pöytään: kannattaako parempipalkkaisen isän jäädä kotiin?

Asiointipalvelu 2

Isät eivät Suomessa vietä vanhempainvapaata. Kelan tilastojen mukaan “isäkuukauteen sisältyvää kahta viikkoa pidempää vanhempainvapaata pitää 2–3 % isistä, eikä tämä osuus ole muuttunut sitten vuoden 1995”.

THL:n tutkimuksen mukaan asenteet ovat kuitenkin muuttuneet ja vapaalle jäämisen puheeksi ottaminen on helpompaa kuin vuosituhannen alussa. Toisessa tutkimuksessa selvisi että yksi suurimmista määrittävistä tekijöistä on äidin koulutustaso: jos lapsen äidillä on korkeakoulututkinto isä jää kotiin merkittävästi useammin.

Asenteet ja arvot ovat monimutkaisia tekijöitä. Useimmiten syyksi kerrotaan raha. Pariskunnan miehellä on parempi palkka ja siksi naisen kannattaa jäädä kotiin.

Rahan ei kannata antaa estää vapaata. Perhe kyllä menettää rahaa jos parempipalkkainen puoliso on poissa töistä. Näin meilläkin. Yritän rohkaista laskemalla oikeilla luvuilla.

Oma bruttopalkkani kuuluu ylimpään kymmenykseen ja on suunnilleen puolitoistakertainen mediaanipalkkaan verrattuna. Vaimon palkka on noin mediaanipalkan suuruinen – tutkijaksi hyvä. Saan palkkaa bruttona noin parituhatta euroa vaimoa enemmän.

kevat 2014 ja Tokio -4231 low

Saan tulevana keväänä neljän kuukauden aikana tukia bruttona noin 12 800 euroa eli menetän palkkatuloihin verrattuna 9140 euroa. Vaimo saisi tukina samana aikana noin 7300 euroa bruttona ja menettäisi palkkatuloihin nähden 7000 euroa. Perheemme menettää siis noin 2400 euroa bruttona. Verotus muuttaa tilannetta jonkin verran (edit: aika paljonkin – katso lisäys kommenteissa alla).

Mitä summalla saisi? Ainakin uuden keskitasoisen sohvan, ei tosin kovin hyvää. Autoa ei sentään mutta paremman puoleisen television. Tai yhden etelänmatkan. Aurinkomatkojen äkkilähdöissä kaksi henkilöä viettäisi viikon Thaimaassa 2200 eurolla. Ilman lapsia tietysti.

Käyttääkö summan huonekaluun vai lapseen on tietysti valintakysymys. Ensimmäisen lapsen kanssa vauvana vietetty aika paransi sekä parisuhdettamme että teki meistä molemmista vanhemmista tasa-arvoisia lapsen silmissä.

Ei se lastenkasvatuksen ongelmia ole poistanut. Nyt viisivuotias kiukuttelee uuden lapsen tultua taloon. Ainakin kiukuttelu kohdistuu tasapuolisesti molempiin vanhempiin.

Pienellä säästämisellä kahden tai kolmen lapsen kanssa muutaman kuukauden kotonaolo onnistuu varmasti vaikka palkkaero isän ja äidin kanssa olisi isokin. Ja kuten edellisessä postauksessa kerroin, meillä on ollut asuntolainan lyhennys kymmenen kuukautta katkolla. Lyhennystä vastaava summa on laitettu säästöön ja rahoja käytetään nyt vapaan aikana elämiseen.

Kommentit
 1. 1

  ttnurmi sanoo

  Facebookissa kaveri kyseli nettolukujen perään. Ne ovatkin vaikea aihe koska verotukseen vaikuttaa niin moni asia. Laskin kuitenkin verottajan laskurilla arvioidut luvut molemmissa skenaarioissa (ilman eläke- ja muita palkasta vähennettäviä maksuja). Jos vaimo olisi poissa saman neljä kuukautta veroprosentti laskisi 2,5 prosenttiyksikköä ja nettona tuloja jäisi saamatta 4300 euroa. Kun itse olen poissa veroprosentti laskee vain 1,5 prosenttiyksikköä (progressio) ja nettotulot 4330 euroa. Tästä yllättävästä yhtälöstä huomaa että itse asiassa verotus kompensoi eron lähes täysin. Taloudellisesti olisi siis käytännössä sama kumpi on poissa. Otetaan nämä luvut kuitenkin vielä arvioina koska molempien kohdalla verotus toteutuu vasta kun koko vuosi on kulunut.

 2. 2

  Markus Kanerva sanoo

  Onnea matkaan Timo. Itse vietin 2 lapsen kanssa kotona reilut 7 kuukautta jokunen vuosi sitten. Aikasi tulee kulumaan sekä hitaasti että nopeasti – tunnit valuvat hitaasti mutta viikot juoksevat hurjaa vauhtia.

 3. 3

  ttnurmi sanoo

  Ensimmäisen lapsen kanssa oli pelkkää lomailua lapsen kanssa, nyt viisivuotiaan ja vauvan kanssa tilanne on varmasti juuri tuo 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *