Koti-isäksi Tokioon

IMG_20140505_100507 low

Edellinen reissu Tokioon keväällä 2014

Lähdemme tammikuun viimeinen päivä neljäksi kuukaudeksi Tokioon. Vaimo työskentelee paikallisessa yliopistossa, itse vietän vapaata lasten kanssa. Olen jäämässä toista kertaa vanhempainvapaalle. Ensimmäisen kerran olin poissa töistä reilut neljä kuukautta esikoisemme kanssa vuonna 2011.

Rahaa reissuun on juuri ja juuri kun asuntolaina on vuoden katkolla ja oma asunto vuokralla. Teen töitä pienessä yrityksessä eikä vapaa ole helppo yrityksellekään.

Jos Suomessa miehet eivät ole Ruotsin malliin kotona lapsen kanssa Japanissa tilanne on aivan toinen.

Kulttuuri ja työelämä on erittäin konservatiivinen ja isien rooli on aika pitkälle pysyä poissa perheen jaloista. Sanonta kuuluu ”kaya no soto”, kirjaimellisesti ”hyttysverkon ulkopuolella”.

Japanissa senaattorinkin uran tehnyt suomalainen Marutei Tsurunen kirjoittaa kuinka “miesten on vaikeaa aikuistua, koska he ovat henkisesti liian kauan äidin holhouksen alaisena ja lapsuudessa heiltä puuttuu isän miehinen tuki.”

kevat 2014 ja Tokio -4427 low

Isät ovat harvoin kotona ylipäätään, ei vain poissa töistä vaan edes iltaisin. Japanilainen 85-vuotias sushikokki Jiro Ono kertoo dokumentissa “Jiro Dreams of Sushi” kuinka hänen lapsensa olivat yhtenä aamuna hädissään, kun äidin vierestä sängystä löytyi joku mies. Yleensä Jiro lähti töihin auringon noustessa ja palasi myöhään illalla, joka päivä.

Nuoret urbaanit perheet ovat kuitenkin yhä kiinnostuneempia erityisesti suomalaisesta mallista jossa miehetkin osallistuvat kodin ja lasten hoitoon ja jäävät jopa hoitovapaalle. Japanin hallitus haluaa edistää japanilaisnaisten työllisyyttä lisäämällä päivähoitopaikkojen määrää 400 000:lla vuoteen 2017 mennessä.

Japanin pääministeri Shinzo Abe on myös vedonnut yrityksiin, jotta ne sallisivat työntekijöidensä hoitaa lapsia kotona kolmanteen ikävuoteen asti. Tällä hetkellä harva japanilaismies käyttää hyväksi nykyistäkään lyhyttä isyysvapaata, vaikka olisivatkin lastenhoidosta kiinnostuneita, kertoo Uusi Suomi.

Suomen suurlähetystön entinen lähetystösihteeri Mikko Koivumaa kirjoitti aiheesta pari vuotta sitten jopa kirjan (“Finnish style: Ikumen Mikko and the World’s Happiest Child-rearing”). Mikon kirjasta nappasin blogin nimenkin, kiitokset siis Ikumen-Mikolle. Ikumen on muutaman vuoden vanha uudissana Japanissa ja tarkoittaa lastenhoitoon osallistuvaa isää. Se on myös Japanin hallituksen projekti.

kevat 2014 ja Tokio -4411 lo2

Tässä blogissa aion peilata suomen ja japanin tilanteita sekä kertoa kokemuksista leikkikentän laidalla seisomisesta – todennäköisesti ainoana miehenä. Ja ulkopuolisena: vaikka olemme olleet Tokiossa pitkillä lomareissuilla kolme kertaa aikaisemmin en osaa Japania muutamaan merkkiä enempää. Kulttuuri on tuttu vain hyvin pintapuolisesti. Tuttuja on vain muutama.

Jos perhepolitiikan haluaa jättää sikseen, Tokio on joka tapauksessa loistava lomakohde lapsiperheille. Tekemistä riittää niin lapsille kuin aikuisille. Kerron omista kokemuksistani ja yritän kysellä vinkkejä niin muilta Tokiossa asuvilta suomalaisilta kuin paikallisilta. Kyselkää, kommentoikaa ja jakakaa omia tarinoitanne!

kevat 2014 ja Tokio -4465 lo2

Odaibassa 2014

Kommentit
 1. 1

  Kohtalotoveri sanoo

  Tervetuloa Japaniin!

  … kertoa kokemuksista leikkikentän laidalla seisomisesta – todennäköisesti ainoana miehenä

  Ei tilanne ihan noin paha ole. Onneksi. Arkisin luultavasti olet ainoa mies leikkikentän laidalla, mutta viikonloppuisin monissa puistoissa äidit ovat vähemmistössä.

 2. 2

  ttnurmi sanoo

  Kiitos 🙂 Totta, viikonloppuisin isiä on aikaisemmilla reissuilla näkynyt. Kaveri vinkkasi että Chano-ma (中目黒) Megurossa olisi paikallisten ikumenien kokoontumismesta, pitää käydä tsekkaamassa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *