Onko opettaja palkkansa ansainnut?

Eilen loppui kouluvuosi. Henkilökuntakahvilla ei kaikilla enää pysynyt silmä kuivana vaan puheiden aikana itkettiin. Huomioni kiinnittyi siihen, että me vanhat konkarit emme suinkaan vetistelleet vaan nuoret opettajat olivat niin poikki , että he eivät enää jaksaneet.

Aloitimme syksyn omassa homehorrorissa. Vanha 70-luvun betonilaatikko, joka oli parhaat päivänsä nähnyt jo aikoja sitten. Sitten evakkoreki lähti joulukuussa naapurikouluun. Mukaan emme ottaneet mitään, joten opetimme koko kevään pääasiassa ilman kirjoja. Kyniä ja vihkoja lainasimme evakkoemänniltä. Kuvaamataidon töitä tehtiin niin, että mentiin varastoon ja todettiin siellä olevan ruskeaa kartonkia ja vihreitä tusseja ja niistä sitten jotain. Siinä punnittiin opettajuus.

Sitten alkoi evakkopaikan remontti. Keittiö meni kiinni, ruokailu käytäville. Remonttipöly leijaili kaikkialla. Kesken lauseeni: …niin, se oli siis pitkäperjantai, kun Jeesus……alkoi poraaminen sillä volyymillä, että kirjoitin taululle: odotamme hetken poraamisen päättymistä. Koettakaapa pitää joskus palaveri työpaikalla, missä keskeytät puheesi puolen minuutin välein.

Tein neljä lastensuojeluilmoitusta vuoden aikana. Yksi ei suostunut tulemaan kouluun, yksi myöhästyi joka aamu, yhden vanhemman käytös ei ollut tältä planeetalta ja yksi oli likainen ja nälkäinen.

Hoidin asioita irakilaisten, iranilaisten, venäläisten, albaanien, marokkolaisten ja virolaisten vanhempien kanssa suomalaisten lisäksi. Merkittävä osa ulkomaalaistaustaisista vanhemmista ei käytä koulun viestintävälinettä wilmaa. Heillä ei ole hajuakaan, mitä koulussa tapahtuu. Lisäksi heidän kasvatusmetodinsa eroavat suomalaisista kuitenkin sen verran, että joudun tekemään huomattavasti enemmän töitä heidän kuin suomalaisten kasvattamisessa.( Ei, tämä ei perustu tutkimukseen ja ei, tätä ei voi yleistää. Tämä on vain omaa havainnointia.) On kulttureita, joissa lapsi on keskiössä, prinsessana ja prinssinä ja heille annetaan kaikki, mitä he haluavat. He eivät ymmärrä, että koulun säännöt koskevat heitä ja että he eivät voi tulla valituiksi aina ensimmäisinä leikkeihin.

Puolet oppilaistani oppivat jotenkin eri tavalla kuin tavallisesti. On lyhytmuistin puutetta, mutismia, liikkumalla oppijaa, puhumalla oppijaa, kuulon hahmottamisen ongelmaa, tunne-elämän häiriöitä.
Ja sitten vielä diagnoosit ADHD, ADD jne.

Oli minullakin loppuviikkoina pinna niin kireällä, että ainoa tavoitteeni oli välttyä pääsemästä Iltasanomien etusivulle. Mutta ei minua itkettänyt. Olen jo niin paatunut, että tiedän työni olevan tälläistä. Nuoremmille kolleegoille sanoin, että älkää jääkö tälle alueelle pitkään. Teillä on pienet lapset kotona , ettekä jaksa näin vaativaa oppilasainesta ja home-evakkoa ja remppaa loputtomasti. Hakeutukaa helpommille aluille. Saman palkan saatte joka paikassa.

Jokainen opettaja, joka on yhtään kiertänyt eri kouluissa tietää, että sama palkka opettajan työstä on epäreilua. Opettajan kuuluisi saada palkka sen mukaan, montako tehostettua tai erityistä tukea vaativaa oppilasta luokassa on sekä myös palkanlisä lastensuojelu- ja maahanmuuttajataustaisista oppilaista. Näin se vain on.

Kommentit
 1. 1

  Ehkä tuleva uudelleenkouluttautuja (mies) sanoo

  Hei,

  Hyvä kirjoitus. Olen itse vasta valmistunut luokanopettaja ja ensimmäinen kokonainen lukuvuosi on nyt takana. Olen siis onnellisesti lomalla ja siksi on hyvä muistella mennyttä vuotta. Pystyn allekirjoittamaan melkein kaikki mainitsemasi ammattimme kipupisteet hometta lukuun ottamatta (onneksi). Jotenkin talven aikainen uupumus, tyytymättömyys ja stressistä johtuva sairastelukierre pääsivät jo vähän unohtumaan, mutta siltikin ne on osa tapahtunutta todellisuutta. Tunsin talven aikana olevani alipalkattu, osa-aikainen kokopäivätyöntekijä, jolle ei makseta ylitöistä koska niitä ei ole vaikka onkin. Alan vaihto kävi mielessä ehkä kuukausittain pahimpina aikoina, nyt toistaiseksi suunnitelmissa on vielä jatkaa. Saa nähdä vain kuinka kauan. Vertailun vuoksi, tähän ammattiin sai opiskella yhteensä 8 vuotta (lukio 3 + yo 5), joten alkupalkan perusteella olen opiskellut itselleni noin 325 € per opiskeluun käyttämäni lukuvuosi. Samalla kaavalla laskien kolme vuotta ammattikoulussa opiskeleva putkimies saisi tienata maksimissaan hieman alle tonnin, ennen veroja! Alan palkkaus on jo valmiiksi vitsi vaikka työ on yhteiskunnan silmissä tärkeää ja loma (huom: käytännössä lomautus) onkin pitkä. Ei kannata ihmetellä miksi nuoret opettajat vaihtavat alaa.

 2. 2

  Johanna sanoo

  Ei unohdeta muuta oppilashuoltoa. Koulupsykologi, -kuraattori ja -terveydenhoitaja työskentelevät päivittäin näiden samojen lasten ja perheiden kanssa. Normaaleilla kuntatyöntekijän vuosilomilla, eli työ jatkuu vielä kesälläkin kun opettajat ovat päässeet jo lomailemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *