Lassen huvipuisto = rullaportaat

Olen sellaisella alueella opettajana, missä osa lapsista ei poistu kesälomansa aikana lähiöstään.
Kun toukokuussa vein luokkani kaupungin keskustaan jäätelölle, kävi ilmi, että osa ei ollut koskaan ollut keskustassa.
Malcom Gladwell kirjoitti kirjassaan ”Outliers”, miten pitkän kesäloman aikana lasten erot vain kasvavat. Toisissa perheissä panostetaan lasten yleissivistykseen matkustelemalla ja palkkaamalla yksityisopettaja käymään läpi seuraavan kouluvuoden asioita, toisissa perheissä ei tehdä mitään.
On perheitä, joilla ei ole mummoloita eikä kummitätejä, ei uimarantaa lähellä, ei polkupyörää autosta puhumattakaan eikä aina edes halua tai kykyä tehdä asialle mitään.
Kesäsiirtolat on lopetettu. Jotkut tarjoavat erittäin edullisia kesäleirejä, jopa ilmaisia, mutta kun juuri ne, joiden pitäisi niille mennä, eivät mene.
Gladwellin mukaan tälläiset lapset taantuvat lomalla ja muut porhaltavat kaikissa taidoissa ohi.
Tähän olisi parikin ratkaisua: lyhennetään tosi pitkää kesälomaa ja laitetaan se vaikka maailman pisimmän syyslukukauden puoleen väliin ja tehdään kolme lukukautta. Tai sitten äkkiä takaisin kesäsiirtolat ja sossu valitsee sinne loman tarpeessa olevat lapset.
Tai sitten jokainen kynnelle kykenevä ottaa mökille tai matkalle mukaan sen naapurin Lassenkin, joka ei koskaan pääse mihinkään.
Lassen ilme keskustan rullaportaissa oli näkemisen arvoinen. Taisi olla eka kerta.

Kommentit
 1. 1

  Anna sanoo

  Myös maalla on näkyvissä sama ilmiö. Osa lapsista/nuorista ei käy kesäloman aikana oman kylän ulkopuolella, vaikka seuraavaan keskisuureen kaupunkiin on parikymmentä kilometriä matkaa. Yläkoululaisten luokkaretkellä kävi ilmi, että osa oli ensimmäistä kertaa ravintolassa. Onnittelin itseäni siitä, että olin vienyt luokan oikeaan ravintolaan, en mihinkään hampurilaispaikkaan tai pitsabuffettiin. Niihin nuoret saattaisivat eksyä kavereidenkin kanssa joskus, oikeaan ravintolaan eivät ainakaan vielä vuosiin.

  • 1.1

   sanoo

   Minusta tuntuu, että tämäkin asia on kohta koulun tehtävä: ravintolaan vieminen, uimaan vieminen, elokuviin vieminen jne. kouluni on kaupungin suurimman ja hienon uimahallin lähellä mutta 20% oppilaista ei osaa uida. Eli kukaan ei ole viitsinyt viedä uimaan.
   Oppilaiden suurin huvi on lähellä oleva ostoskeskus ja laivaristeily. Tämä siis niillä, jotka poistuvat lähiöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *