Kohti maailmanmestaruutta

Kanada-peliä katsoessani tajusin jääkiekon ja koulumaailman samanlaisuuden. Valmentaja Jalonen on rehtori, joka seisoo kentän laidalla yrittäen näyttää siltä, että homma on hanskassa ja hänellä on täysi ymmärrys siitä, mitä kentällä tapahtuu.
Pelaajat ovat opettajia, joiden pitää toimia muodinmukaisesti tiimeissä. Sooloilua ei katsota hyvällä. Jäähylle mennään, jos innostuu liikaa. Kiekko on oppilas, yksi kiekko kerrallaan, yksilöllistettyä opetusta. Sitä syötellään opettajalta toiselle ja vihdoin maali on se oppilaan pääseminen täyteen potentiaaliin, uuden opetussuunnitelman hienoin ajatus. Välillä täytyy tarkastaa kameralla, että menikö se sinne.

Kommentaattorit ovat opetusviraston, tai mikä opetusjakasvatuslaitosvirasto se nyt on, henkilökuntaa, jotka tarkkailevat ja kommentoivat.
Yleisö on vanhemmat, jotka välillä hurraavat, välillä buuaavat. Erotuomarit ovat Kiva koulu- aktiiveja. Viheltävät pelin poikki tarvittaessa.
Lopussa lauletaan Maamme-laulu, meillä Suvivirsi. Parhaat palkitaan. Seuratuimmat opettajat ovat Rossi, Peura ja Humaloja. He ovat sijoilla 1-3 seuraavassa varaustilaisuudessa. Olisipa herkullinen ajatus, jos opettajillakin olisi kerran vuodessa huutokauppatilaisuus: 50 parasta opettajaa huutokaupataan halukkaille kouluille. Surkeamman maineen omaava koulu saisi valita ensin. Sopimus tehtäisiin kolmelle vuodelle kahden lisävuoden optiolla. Jotain tarvitsisi keksiä sen seitsemän miljoonan tilalle. Hopeoitu kynttilänjalka ei riitä eikä pinssi Turun kaupungin vaakunalla.
Teemu Selänne-ilmiökin löytyy: opettaja jatkaa seitsemän vuotta yli eläkeiän ja opettaa liikuntaa vielä 69-vuotiaana.Vielä ei ole TV-sarjaa opettaja-sankareista, jotka vuorollaan kertoisivat opetusuransa huippuhetket ja pohjamudat. Voin taata , että siinä liikuttuisivat kameramiesten lisäksi koko kansa ja standup-koomikot olisivat vaarassa menettää työnsä.

Todistuksen hoitaa aina Helsingin Sanomat, joka on ollut aikaansa edellä jo kauan antamalla sanallisen, numeraalisen ja visuaalisen arvioinnin: Virtanen 6, kolme lampaan takapuolen kuvaa ja selostus: ei yltänyt omalle tasolleen, hukkasi hyviä paikkoja , otti liikaa jäähyjä.

Mutta se, mikä on myös yhteistä, on maailmanmestaruuden metsästys. Taidamme olla maailman kärkikastia molemmissa asioissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *