Kiitos, Outi Mäenpää.

Perjantai-illan Puoli seitsemän- ohjelmassa haastateltiin näyttelijä Outi Mäenpäätä. Hän puhui kahdesta tabusta: 50-vuotiaiden hyvä veli-verkostoista ja nykyvanhempien itsekkyydestä.
Hän sanoi miestoimittajalle, että teidän sukupolvenne on lötsö ( tai jotain sinnepäin). Te haluatte harrastaa ja kaikkea mahdollista muuta mutta jumalauta, te olette ensisijaisesti vanhempia, jos kerran olette niitä lapsia hankkineet.
Oi, kiitos Outi, kiitos. Istuin sohvalla suu auki, että joku uskaltaa tuolla lailla sanoa. Yes. Onneksi se ei ollut ope, koska silloin se olisi ollut syyllistämistä. Nyt se oli vain shokkihoitoa.

Oppilaani tuli myöhässä tunnille. Kysyin syytä.
– Äiti ei ehtiny heittää mua kouluun, kun sillä alkoi ratsastustunti, mun piti tulla bussilla.

Toinen äiti soitti kesken tunnin ja kysyi, oliko lapsi tullut kouluun.
-No mihin se sit ajatteli sun menneen? kysyin.
– Ei, ku se jäi nukkumaan, kun mä lähdin.

Kehityskeskustelussa äiti kertoo harrastavansa hyväntekeväisyyttä huono-osaisten lasten hyväksi ja siksi hänen omat lapsensa menevät keskenään nukkumaan.

Ei jumalauta, sinä et mene ratsastustunnille, jos lapsesi myöhästyy sen takia koulusta.
Ei jumalauta, sinä et jää nukkumaan, kun lapsesi lähtee kouluun.
Ei jumalauta, sinä et harrasta sellaista, mikä pakottaa lapsesi menemään keskenään nukkumaan.

Kiitos Outi. Näistä ei uskalleta puhua ääneen. Suomessa kun ei haeta syyllisiä.

Toinen aihe , hyvä veli-verkostot, on aivan yhtä suuri tabu. Yksi taho saa kaikki rahavirrat kohdistumaan itseensä ja kas, he tuntevat kaikki toisensa. Okei, voisimme perustaa hyvä sisar-verkostoja. Ai niin, eihän meitä ole sellaisissa asemissa, että voisimme verkostoja muodostaa. Ne muutamat sisaret, jotka ovat jonnekin päässeet, verkostoituvat hyvä veljien kanssa pysyäkseen asemissaan.

Enemmän ruutuaikaa Outille.

Kommentit
 1. 1

  Anni sanoo

  Olisi mukava tietää, minkä ikäisistä lapsista on kyse. Minun mielestäni ei ole kohtuutonta, että riittävän vanha ja taitava lapsi taittaa koulumatkan itsenäisesti, jos ja kun vanhemmilla ei ole joka päivä mahdollisuutta viedä häntä kouluun. Meneväthän monet vanhemmat töihinkin aamuisin. Toki, jos lapsi on tottunut kyydin saamiseen, saattaa bussimatkailusta seurata myöhästyminen, mutta mitä sitten – eikö koulunkäynnin ole tarkoitus opettaa elämää ja siitä selviytymistä?

 2. 2

  Kuura sanoo

  Ei jumalauta, että äidin tehtävä on mielestäsi olla lapsille piikana ja taksina 24/7 hedelmöityksestä täysi-ikäisyyteen.
  Ei jumalauta, että kaikki vastuu lapsista lankeaa yksin äidille – isiähän et maininnut kertaakaan.
  Ei jumalauta, että nukkumaan jäänyt äiti on automaattisesti paha ihminen ja paska vanhempi riippumatta siitä, jäikö äiti kotiin laiskuuttaan, vuorotyön yövuorosta palattuaan vai migreenin vuoksi.
  Ei jumalauta, että äiti ei voi kerran elämässä mahdollisesti olosuhteiden pakosta mennä aamuratsastustunnille, kun kaikki oma elämässä pitäisi hylätä lasten vuoksi – hieno esimerkki lapsille!
  Ei jumalauta, että lapsilta ei voi odottaa nykyään mitään omaa vastuuta tuttujen koulumatkojen kulkemisesta ja kouluun ehtimisestä, vaan äidin piika- ja taksipalvelun pitäisi kantaa kaikki vastuu yksin ja opettaa lapselle, että lapsen ei tarvitse itse kantaa mitään vastuuta, vaan se kuuluu aina äidille.

  Missä vaiheessa naiset mitään hyväsisarverkostoja voisivat perustaa, jos heidän pitää mielestäsi olla kahlittuna lapsiin ja piikoa ja kyyditä heitä 24/7? Kumma juttu, että näillä vaatimuksilla ja jatkuvalla äiteihin kohdistetulla arvostelulla naiset eivät pääse työelämässä yhtä hyviin asemiin kuin miehet, joiden vastuu lapsista siirtyy siittämisen jälkeen yksin äidille.

   • 2.1.1

    Kuura sanoo

    Bloggaaja voi arvailla niitä osumiaan ihan miten haluaa. Ei tarvitse olla äiti tai opettaja ollakseen empaattinen ja nähdäkseen äiditkin (!) inhimillisinä ihmisinä ja isätkin velvollisina huolehtimaan lapsistaan. Kyyditysvelvollisuus on myös melko erikoinen mielipide opettajalta, kun joka syksy uutisoidaan vanhempien koulureiteillä aiheuttamista vaaratilanteista ja vedotaan vanhempiin, että lapset opetettaisiin kulkemaan koulumatkat julkisilla tai kävellen.

    Missään blogissasi ei myöskään lue, että kommentoidessa pitäisi käyttää koko nimeä, eivätkä muutkaan kommentoijat niin tee.

   • 2.2.1

    Minna Tuominen sanoo

    Olen Kuuran kanssa samaa mieltä ja pyydän kunnollista vastausta. Omalla nimelläni. Vastaatko nyt pidemmin?

    • 2.2.1.1

     sanoo

     Hei,
     tässä ajan myötä on alkanut ottaa pannuun ihmiset, joilla on valtavasti asiaa ja sitten se kirjoitetaan isoilla kirjaimilla mutta ei uskalleta kirjoittaa omalla nimellä.
     Isät eivät näy kirjoituksissani, koska heitä ei näy myöskään missään muualla. Yleistys. Älkää huutako. Jos luokassa on 20 oppilasta, on neljän isä tekemisissä koulun kanssa, 16 ei. Olen luopunut toivosta jo isien suhteen. Äidit kantavat aina vastuun koko hommasta. Sen olen sanonut jo monesti aikaisemminkin.
     Ratsastustapauksessa oppilas kulki pitkän matkan takaa erityisluokalle, toiselle puolelle kaupunkia ja äiti kuljetti pientä alakoululaista kouluun. Jostain syystä ratsastustunti esti tämän ja lapsi myöhästyi, koska ei ollut tottunut tulemaan kouluun julkisilla. Ihmettelen sellaisen äidin pokkaa, joka laittaa oman harrastuksensa sen edelle, että huolehtisi lapsensa ajoissa kouluun.
     Monet lapset lähtevät kouluun kodista, missä vanhemmat jäävät nukkumaan. En puhu nyt vuorotyöläisistä tai syöpäsairaista vaan ihan niistä, jotka eivät viitsi nousta sieltä sängystä.En ymmärrä. Alakouluikäisen ei kuulu lähteä kotoa yksin kouluun niin, että aikuinen vetää sikeitä.
     Myöskään en ymmärrä, jos 8 ja 10-vuotiaat menevät viikottain keskenään nukkumaan, että äiti voi harrastaa. Isää ei ole. Ei mene äiti sitten sellaiseen harrastukseen, mikä alkaa niin myöhään. Oletteko huomanneet, että kauhean moni ei kirjoita lapsen puolesta. Äitien puolustajia riittää. Minun tehtäväni on olla aina lapsen edun puolella, vaikka se tarkottaisi asettumista vanhempaa vastaan.
     Hyvä sisar-verkostoja ei taida tulla työssä käyvistä äideistä, joilla on pieniä lapsia. Hyvä sisar-verkostot muodostuvat vasta, kun naiset alkavat päästä yhteiskunnallisesti merkittäviin paikkoihin.

  • 2.3

   Jarski sanoo

   Totta, olisi tietysti pitänyt lukea:
   ”Ei jumalauta, sinä menet ratsastustunnille vain, jos olet varma, että lapsesi menee siihen aikaisempaan bussiin, jolla ehtii ajoissa kouluun.”
   ”Ei jumalauta, sinä et jää nukkumaan, jos et voi olla lapsesi kouluun ehtimisestä niin varma, ettei tarvitse soitella perään. Kesken oppitunnin!”
   ”Ei jumalauta, sinä et harrasta sellaista, mikä pakottaa lapsesi menemään keskenään nukkumaan.” No, tämä viimeinen meni itse asiassa nähdäkseni aika oikein.

   Ja totta, isilläkin on vastuunsa, jos nimittäin samassa taloudessa asuvat. Esimerkkien tehoa ei mielestäni vähemmän se, että kirjoittajalle sattuu tulemaan mieleen kolme sellaista tapausta, joissa mainitaan äiti. Itse onnistuin lukemaan noiden mainintojen kohdalla sanan ’huoltaja’, mutta ehkä se ei tosiaan kaikilta onnistu.

 3. 3

  Saga Vihavainen sanoo

  Mielestäni näkemys, jonka mukaan vain äidin pitäisi olla lapsen elämässä mukana 24/7, on väärä. Mikäli isä on kuvioissa mukana, tulisi hänen ihan yhtä lailla osallistua lapsen harrastuksiin kuljettamiseen, pukeutumisessa auttamiseen tai ihan mihin tahansa, mitä sen lapsen kanssa sitten tehdäänkään. Itse olen kulkenut koulumatkat aina itse kävellen tai pyörällä, yläkouluun siirtyessäni bussilla. Kaikki sujui hyvin enkä ymmärrä, miksi nykyajan vanhemmat pelkäävät kaikkea niin paljon…

  En koe, että vanhempien täytyy uhrata koko oma elämänsä jälkikasvulleen. Totta kai vastuuta on eri tavalla sitten, kun lapsia on, mutta kyllä vanhempien täytyy omasta hyvinvoinnistaankin huolehtia. Se ei onnistu, jos lasta täytyy jatkuvasti passata ja kuljettaa paikasta A paikkaan B, kun yleensä siinä välissä täytyisi ehtiä töitäkin tekemään. Lapsen iästä riippuu paljon, tässäkään jutussa ei mainita, minkä ikäisistä lapsista on kyse vai puhutaanko lapsista yleisellä tasolla.

  Eli kyllä, äiti voi mennä ratsastustunnille ja jälkikasvu opetella käyttämään julkisia. Äiti voi väsyttyään ottaa päiväunet iltapäivällä ja lapsi opetella itse tekemään välipalaa. Nämä on just semmosia arkipäivän asioita, joita nykypäivän nuoretkaan ei enää tunnu osaavan, vaikka pitäisi osata. Lapset eivät opi vanhetessaankaan vastuuta tai hoitamaan omia asioitaan, jos niitä asioita ei missään vaiheessa aleta opetella vaan kaikki tehdään valmiiksi heidän puolestaan.

  P.S. Kaikilla ei sitten ole autoa, jolla lapsia edes kuskaisi yhtään minnekään.

 4. 4

  - sanoo

  Vanhemmuus on ollut varmaan aina hukassa yli 90 % vanhemmilta jos sitä tarkastelee nykyammattikasvattajien kriteereillä. Lastenkasvatusstandardit ovat jatkuvasti nousseet joten on tyhmää että nämä kirjoitetaan yleensä siihen sävyyn kuin joskus menneisyydessä vanhemmuus olisi ollut pääosin nykyammattikasvattajien ihanteiden mukaista ja että sen laatu olisi nykyään heikentynyt paljon. Esim sata vuotta sitten ”normaali lastenkasvatus” oli yleensä sellaista että nykyään lapset otettaisiin huostaan siitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *