Hernesniemen stetoskooppi jäädytettiin

Kuulin, että aivokirurgi Juha Hernesniemi jää eläkkeelle, tuo maailmankuulu ihmeiden tekijä, ihmisten henkien pelastaja. Hän liittyy minunkin elämääni siten, että leikkasi oppilaani aivoja muutama vuosi sitten.

Oppilaani, 12-vuotias, oli saanut yöllä aivoverenvuodon ja äiti löysi hänet aamulla sängystä tajuttomana. Kun kävin häntä samana iltana katsomassa sairaalassa, tuli hänen aivoistaan neljä muoviputkea ulos ja kaikki tihuttivat verta.

Yksi sairaanhoitaja valvoi hänen vierellään tauotta tuijottaen tietokonetta, joka kertoi, missä mennään. Sairaanhoitaja yritti viestittää minulle tilanteen vakavuuden sanomalla, että ymmärränhän, että nyt edetään minuutti minuutilta. Myönsin ymmärtäväni,mutta mietin mielessäni jo, miten kerron tämän luokalla ja milloin ne hautajaiset ovat.
Hernesniemi leikkasi häntä muistaakseni yhdeksän tuntia. Verenvuoto oli pahimmassa mahdollisessa paikassa, aivorungossa. Voisin kuvitella tilanteen muistuttavan tulitikkukasaa pöydällä, josta sinun pitää saada alimmainen tikku pois liikauttamatta muita tikkuja.

Poika selvisi leikkauksesta, maailmanlaajuinen ihme.

Ehdotan, että Hernesniemen lääkärintakki nostetaan Helsingin sairaalan kattoon, stetoskooppi jäädytetään, lääketieteen museo aateloi hänet sir Hernesniemksi, Kalevala Koru tekee stetoskooppi-korun ja televisio näyttää tämän kaiken suorana televisiosta.

Kun edellisen kerran vertasin itseäni Teemuun ja ihmettelin, miksen minäkin saa miljoonia opetustyöstäni, eräs lukija kysyi, olenko muka maailman paras ope. Tuo jäi kismittämään ja tajusin vasta myöhemmin, että onhan minulla läjäpäin todisteita: maailman parhaalle opelle-kortteja. Mutta tässä tapauksessa puhumme nyt oikeasti eräästä maailman parhaasta.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Saan kiittää Hernesniemeä elämästäni vuoden 2004 jälkeen. Ja mitä parasta, laadukkaasta elämästä.
  Elokuussa 2004 päässäni aivovaltimonpullistuma puhkesi ja Hernesniemi leikkasi. Sen lisäksi että Hernesniemi on maailman paras aivokirurgi hän on valtaisan empaattinen ihminen.
  Kiitos ihanasta elämästä
  Peik

 2. 2

  Henna sanoo

  Hernesniemi on tehnyt paljon hyvää ja varmasti ansainnut sulkansa hattuun. Sankaritarinoita hänestä riittää mediassa kerrottavaksi, mutta yleensä unohtuu että kaikki hänenkään tekemät leikkaukset eivät onnistu täydellisesti. Se on inhimillistä ja pakko hyväksyä, vaikkakin vaikeaa silloin kun se osuu omalle kohdalle. Jos leikkauksen aiheuttamaa aivovammaa seuraa vielä epäinhimillinen kohtelu, sitä ei voi eikä pidä hyväksyä.
  Hernesniemi tiimeineen teki rutiinileikkauksen siskolleni. Ennen leikkausta häneltä saatu kohtelu oli empaattista, mutta leikkauksen jälkeen empatiasta ei ollut mitään jäljellä. Se mitä leikkauksessa todella tapahtui on meille edelleen epäselvää ja saattaa sellaiseksi jäädäkin. Selväksi sen sijaan on tullut se miten työlästä on kuntoutuminen ja sopeutuminen uuteen, erilaiseen elämään. Ehkä kuvaavin esimerkki huippukirurgilta saadusta kohtelusta oli sairaalavuoteessa makaavan siskoni varovainen kysymys kirurgilta viikko leikkauksen jälkeen: saatiinko se pois? Hernesniemen vihainen vastaus kuului: ”ei sieltä voi mitään lusikalla ottaa”.

  • 2.1

   MNT sanoo

   Yhtälailla kuin muille, lääkäreillekin sattuu virheitä. Sisaresi tapauksessa ei ole edes tiedossa, oliko kyseessä virhe. Kaikkea eivät pysty parantamaan/poistamaan lääkäritkään, vaikka olisi kyseessä kuka. Se pitää vaan hyväksyä sinunkin. Katkeruus ei myöskään auta asiassa yhtään mitään.
   Eiköhän Hernesniemi parhaansa tehnyt, parempaa tekijää kun ei voi löytää.
   Aika turha tilitys kirjoituksesi mielestäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *