Digiloikka, lakkouhka , sairasloma ja lomaraha

Nyt on paljon asiaa:
digiloikka on hyvä juttu. Loikataan ja pitkälle. Tosin siitä taitaa tulla kolmiloikka, sillä tarvitaan
a) pelit ja vehkeet
b) nettiyhteys
c) toimivat ohjelmat.

Olen mielestäni loikkinut jo aivan tarpeeksi ja minulta alkaa mennä hermo. Digitalisaatio kuulostaa hienolta ja olisin riemumiellä siihen liittyvä, koska mielestäni kirjat rajoittavat oppimista. Tietokone avaisi meille koko maailman, ei vain sisällysluetteloa, josta oppilasta kiinnosta kaksi kohtaa.
Mutta: saimme köyhänä alueena tasa-arvorahaa 200 000. Päätimme ostaa 90 iPadia. Mahtava juttu. Mutta ei me nettiä saatu. Olis varmaan köyhä ylpistyny liikaa. Vuosi meni ilman nettiä. Saatiin myös smartboardit mutta joku riitautti kaupan ja smartit asennettiin seinään toukokuussa, pari viikkoa ennen kesälomaa.
Home-evakossa jouduimme kahteen eri kouluun ja päätimme jakaa iPadit per luokka. Minä sain 8 iPadia ja kaksi laturia. Miksi vain kaksi? En tiedä ja nekin allekirjoitin veriplasmallani vakuuttaen, etten koskaan niitä hukkaisi.
Sain kahdeksan iPadia toimimaan uudessa koulussa.
Mutta: kalliit, lisensseillä hommatut, mahtavat sähköiset opetusmateriaalit EIVÄT TOIMINEET iPadeissa.
Kokeilkaa Puffinia. Ei toimi. Safaria. Ei toimi. Niin joo, meidän materiaali ei toimi padeissä.
Koko vuosi ilman digiloikkaa.
Kun kysyn kolleegoilta, mitä mieltä he ovat loikasta, he vastaavat:
– Kun sais nyt ensin koneet, jotka toimii.

Lakkouhka: Hmm…olen sitä mieltä, että säästettävä on, koska olemme törsänneet rahaa siis liikaa. Olemme äänestäneet ihmisiä, jotka joutuvat nyt soutamaan meidät kuivalle maalle. Sitten tulee vähän ikäviä uutisia, että pitäis vähän tiukentaa vyötä, niin jengi menee lakkoon. En ole samaa mieltä.
Ainoa asia, mitä en hallituksen ehdotuksessa hyväksy, on sairasloma-asia. Opettajat sairastavat, koska ovat homekouluissa: poskiontelotulehdus, silmätulehdus, ääni meni, keuhkoputken tulehdus, astma. Kunta ei pysty näyttämään uusia , puhtaita tiloja vaan sanovat, että jos haluat siirron, niin jonoon vaan. Jos siis sairastan huonon sisäilman takia, en haluaisi siitä itse maksaa.

Lomaraha: miksei kukaan ehdota, että lomarahat pois? Se on joku ikiaikainen juttu. Mieluummin antaisin lomarahat pois, ja muut edut takaisin.
Ei mulla muuta.

Kommentit
 1. 1

  Ville sanoo

  Teillä on iPadit ja ne opetusmateriaalit, toimimattomuus ei kuitenkaan johdu rahanpuutteesta vaan osaamattomuudesta.

  Kun hankitaan uusia laitteita, selvitetään, että toimivatko sovellukset niissä. Kun hankitaan oppimateriaaleja ja sovelluksia, selvitetään, että toimivatko ne laitteissa. Tämän ei pitäisi olla kovin vaikeaa. Sellaisia laitteita ja sovelluksia on turha hankkia mitkä eivät toimi. Nyt on kuitenkin hankittu, yhtä hyvin voisitte polttaa rahaa koulun pihalla.

  Jos ja kun ette osaa ja tiedä, niin etsikää hyvät ihmiset joku joka osaa! Ei vähistä rahoista riitä haaskattavaksi tuolla tavalla. Älkää uskoko lipeviä myyntimiehiä. Jos hankitte selaimessa toimivan järjestelmän, niin varmistakaa, että se on moderni ja alustariippumaton. Vanhentuneesta järjestelmästä ei kannata maksaa.

  Asiantuntemus saattaa maksaa, mutta eipä tämäkään töppäily tainnut olla ilmaista? Minua surettaa ja vähän myös vihastuttaa tällainen törppöily veronmaksajien rahalla. Tulevaisuudessa ei pärjää jos on tietotekniikan kanssa peukalo keskellä kämmentä, mutta kuka opettaisi ensin opettajia?

  • 1.1

   sanoo

   Voi taivas. Vai vihastuttaa sinua törppöily. Sähköiset materiaalit ostettiin silloin, kun meillä oli vielä koneet. Niissä ne toimivat. Myöskään kustantaja ei tullut maininneeksi myydessään, että ai niin, ei muuten sitten iPadeissa. He eivät itsekään tienneet, ettei toimi, ennen kuin kentältä alkoi tulla kommentteja. Langaton netti luvattiin kaupungilta mutta katos, kun ne asiat ei aina mene kuin strömssössä. Rahaa on poltettu koulun pihalla vaikka kuinka. Minuakin ottaa veronmaksajana päähän se, että kouluamme remontoitiin miljoonilla euroilla. Kerroimme, että katto on vuotanut 20 vuotta mutta ne tuli ja kaato seinät. Kattoa ei korjattu. Näitä tarinoita on vaikka kuinka. Et taida olla kaupungilla töissä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *