“Tell me lies tell me sweet little lies”

Ruotsin ystäviksi itseään tituleeraavat Ruotsin vihaajat vajoavat aina vain alemmaksi yrityksissään vahvistaa samoin ajattelevien mielipiteitä. Vaikka Ruotsi on iso maa, jossa joka päivä riittää kaikenlaista ikävääkin uutisoitavaksi, ei se riitä kaikille, vaan juttuja pitää jatkuvasti keksiä ja levittää sosiaalisessa mediassa.

Viime aikojen pohjanoteeraus on ollut fb-päivitys 85-vuotiaasta Stinasta, jonka kasvot olivat mustelmien peittämät. Saatetekstissä luki, että kolme turvapaikanhakijaa oli ryöstänyt ja hakannut hänet Jordbrossa. Fb-päivittäjän kannalta valitettavasti eräs henkilö, joka tunsi “Stinan”, näki kuvan ja osasi kertoa, että kyseessä on itse asiassa nyt jo kuollut 95-vuotias Karin (aluksi hän kirjoitti väärin Kerstin, mutta Kerstin on Karinin tytär). Karin oli kaatunut vuonna 2014 portaissa ja siitä oli tehty lehtijuttukin silloin.  Fb-päivitys oli alusta loppuun valehtelua, sillä mitään vanhuksen pahoipitelyäkään ei ollut tapahtunut.

Toisessa tapauksessa lähdekriittisiä lukijoita yritettin huijata hyödyntämällä perinteikkään, vuonna 1869 perustetun sanomalehden mainetta. Huijari oli kopioinut Blekinge Läns Tidningin logon, liittänyt sen keksimäänsä uutiseen ulkomaalaisen tekemästä raiskauksesta, allekirjoittanut jutun oikean toimittajan nimellä ja lopuksi totta kai laittanut jakoon sosiaalisessa mediassa. Joku postauksen nähnyt tarkka lukija ei mennyt halpaan, vaan havaitsi ristiriidan lehden normaalityylin ja valeuutisen välillä ja otti yhteyttä toimitukseen, joka luonnollisesti tekee rikosilmoituksen tapahtuneesta.

Perinteinenkin media sortuu mielipidevaikuttamisessaan joskus arveluttaviin keinoihin. Ainakin kaksi tunnettua pääkirjoitustoimittajaa pöyristyi sananvapauden uhkaamisesta ja totalitarismista, kun Lundin yliopistolla syntyi vastalauseita Alexander Bardin kutsumisesta puhujaksi Akateemisen yhdistyksen opiskelijailtaan. Kirjoituksista syntyi kuva, että oli syntynyt laaja protestiliike, joka vaati Bardin osuuden peruuttamista. Kun joku vaivautui tutkimaan asiaa tarkemmin, selvisi, että vastalauseita oli lähinnä eräässä fb-ryhmässä ja kaiken kaikkiaan huimat 5 opiskelijaa oli esittänyt peruutusvaatimuksen.

Kommentit (1)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *