Göteborgin poliisilla onnistumisia

Sekä Donald Trump Valkoisessa talossaan että aikamiespoika Suomen syrjäisimmän kolkan peräkammarissaan tietävät, että Ruotsi on menetetty maa ja poliisilla ei ole varsinkaan lähiöissä mitään valtaa, eikä virkaa. Joka toista väittää on median propagandan ja ties minkä uhri. Göteborgin poliisi ei kuitenkaan Trumpista tai peräkammarin pojista välitä, vaan on tehnyt sitkeästi työtä rikollisuuden kitkemiseksi lähiöistä ja yrittänyt parantaa luottamusta itsensä ja lähiön asukkaiden välillä. Jengimurhia ei ole kokonaan saatu kitkettyä, mutta niitä on saatu selvitettyä ja edelliset murhat ajoittuvat viime vuoden puolelle. Isoja mellakoitakaan ei ollut koko viime vuonna kuin yksi ja siinäkin Hammarkullenin asukkaat tulivat poliisin avuksi laittamaan stopin huumeratsiasta alkunsa saaneelle rikollisen klaanin mellakoinnille, sillä enemmistö ihmisistä ei tietenkään halua katsella epäjärjestystä omalla asuinalueellaan. Göteborgin poliisia onkin kiitetty oikeanlaisesta dialogin, luottamuksen ja välttämättömien toimenpiteiden tasapainosta.

Isoimman satsauksen poliisi on tehnyt Biskopsgårdenissa, jossa reilun vuoden työ on tuottanut seuraavia tuloksia: 42 henkilöä pidätetty ja heistä 13 edelleen vangittuna liittyen murhiin, raskaisiin huumerikoksiin ja rahanpesuun. 8 kiloa huumeita ja 3 automaattiasetta takavarikoitu. Lisäksi paljon muuta laittomasti hankittua tai epämääräistä omaisuutta, mm. 350 000 kruunun auto, otettu viranomaisten haltuun. Satsauksen seurauksena alueella aiemmin riesana ollut avoin huumekauppa on kadonnut käytännössä kokonaan ja alueen turvallisuus parantunut. Poliisi toki tiedostaa, että huumeita yhä myydäänjossain, mutta nyt se ei häiritse enää tavallista torilla kulkijaa. Paikallisten asukkaidenkin mielipiteet projektista vaihtelevat. Osan mielestä poliisin läsnäolo on ollut liioiteltua, osa ei ole koskaan tuntenutkaan oloaan turvattomaksi ja osa kokee, että nyt ilmapiiri ja tunnelma on paljon mukavampi kuin aiemmin. Poliisin motto joka tapauksessa on tehdä rikollisten elämä mahdollisimman vaivalloiseksi ja normaali arkielämä houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Haluja jättää rikollinen elämä taakse löytyy ainakin Tukholmasta, jossa ennätysmäärä entisiä kriminaaleja on hakeutunut normaalielämään auttavan järjestön toimintaan.

Biskopsgårdenin operaatio on tietysti vain pieni osa kokonaisuudessa, mutta osoittaa kuitenkin sen, että Göteborgissa tehdään hyvää työtä ja että samoihin tuloksiin voidaan päästä muuallakin. Siksi Tukholmassakin ollaan valmiita vastaanottamaan apua länsirannikolta suuren paineen alla tapahtuvaan usean vakavan rikoksen samanaikaiseen tutkintaan. Pelkkä poliisi ja poliisien määrän lisääminen eivät tietenkään auta yhteiskunnallisten kysymysten ratkaisemissa, vaan koulutus, työpaikat ja viihtyisä asuinympäristö ovat avainasemassa. On silti aina hienoa, kun poliisi onnistuu ja ottaa erävoiton rikollisista.

Äärioikeistolaisia pommeja?

Suomessakin on kirjoitettu ja varoiteltu Göteborgin jihadistipiireistä. Vähemmälle huomiolle tai jopa vaille huomiota ovat jääneet alueen äärioikeistoperinteet, joista riittäisi enemmänkin kirjoitettavaa. Valitettavasti äärioikeisto on taas sen verran ajankohtainen, että aiheita ei tarvitse kaivaa historiasta, vaan voi kirjoittaa lähikuukausien tapahtumista.

Marras- ja tammikuun välisenä aikana Göteborgissa räjähti kaksi pommia ja lisäksi löydettiin yksi räjähtämätön pommi. Ennen tätä viikkoa uutisointi Ruotsissa oli vähäistä, sivun alalaidassa pienet jutut. Suomessa ei välttämättä ollut edes pikku-uutista näistä.

Ensin räjähti marraskuun alussa  Göteborgin keskustassa Syndikalistisen foorumin toimiston edessä. Räjähdys oli uutinen lähinnä paikallisesti. Tammikuun alussa siivooja oli työssään Västra Frölundassa eräässä hotellissa, jossa majoitetaan karkotettavaksi määrättyjä turvapaikanhakijoita. Viedessään roskia ulos, toinen roskapusseista räjähti hänen jaloissaan ja hän loukkaantui vakavasti ja on edelleen sairaalahoidossa. Ennen kolmannen pommin löytymistä poliisi teki pidätyksen liittyen Syndikalistisen foorumin räjähdykseen. Vangittuna istuu tunnettu ja pahamaineinen natsijohtaja Viktor Melin.

Kolmas pommi ei räjähtänyt. Se löytyi viime viikolla Hisingenistä Torslandan taajamasta, Lillebyn leirintäalueelta, jossa majoitetaan turvapaikanhakijoita väliaikaisesti ennen kuin heille löytyy pysyvä majoitus. Lillebyn räjähtämätön pommi oli varustettu kellolaitteella, jollainen oli myös ensimmäisessä pommissa, joten viimeistään tässä vaiheessa poliisi laski yhteen yksi plus yksi ja kaikkia kolmea tapausta alkoi tutkia sama tutkinnanjohtaja. Myös Säpo liittyi tutkintaan.

Tällä viikolla poliisi on tehnyt kaksi pidätystä lisää. Ensin keskiviikkona pidätettiin mies epäiltynä Lillebyn pommista ja torstaina vielä kolmas epäiltynä osallisuudesta kaikkiin tapauksiin. Syyttäjän mukaan kaikilla kolmella pidätetyllä on yhteydet Nordiska Motstånsdrörelseniin.

Tällä viikolla myös Tukholman media on herännyt ihmettelemään, mitä kummaa länsirannikolla tapahtuu:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/7kkrK/varfor-sa-tyst-om-valdsvagen-i-goteborg

http://www.expressen.se/ledare/bomberna-visar-faran-med-hogerextrema/

Tällaisia tilastoja tällä kertaa

Ruotsalaisilla vihasivustoilla ja sosiaalisessa mediassa levisi tällä viikolla juttu tilastopaja Numbeon tilaston pohjalta serbialaiselle nettisivulle tehdystä rikosindexistä, jonka mukaan Malmö on koko Euroopan toiseksi rikollisin kaupunki vain Napolin ollessa pahempi. Suomessa tähän ei googlaamisen perusteella yllättävää kyllä ole takerruttu Vauva-lehden keskustelupalstaa ja joitain some-jakoja lukuunottamatta ja hyvä niin, sillä tilasto on puhdasta potaskaa, vaikka Malmössä väkivaltaa ja rikoksia ihan liikaa on ollutkin. Asia alkoi totta kai kiinnostaa ruotsalaisia toimittajia ja Metro-lehden Viralgranskaren tutki asiaa tarkemmin. Osoittautui, että Numbeon tilastot perustuvat sen sivuilla käyneiden ja mielipiteensä ilmaisseiden arvioiden pohjalta laadittuihin laskelmiin. Malmön nosti listakakkoseksi 188 ihmisen näkemys Malmöstä erityisen rikollisena kaupunkina, eikä Numbeo luonnollisestikaan välitä siitä, kuinka kattava otos tuo on tai siitä kuinka monta kertaa yksi ihminen on äänestänyt.

Yksi ihminenkin voi nimittäin vaikuttaa ratkaisevasti tulokseen. Nykyisin Tukholmassa asuva entinen skoonelainen Linus Trulsson näki Viralgranskarenin jutun ja tutustui tilastoihin. Hän havaitsi, että Lund on saanut aivan liian vähän huomiota tilastossa ja päätti korjata asian. Hän ryhtyi urakoimaan arvioita ja sai kuin saikin nostettua Lundin aluksi koko maailman toiseksi rikollisimmaksi kaupungiksi vain Caracasin ollessa pahempi, mutta nyt Lund on jo kirinyt ykköseksi. Käsittääkseni Numbeolta ei vieläkään ole saatu kommentteja, mikä idea heidän tilastoissaan on.

Kuka nostaisi Suomesta jonkun pikkukaupungin rikosmaailman huipulle?

Rikostilastot