“Se on nimenomaan poliisin työ, mikä tekee perussuomalaiseksi.” – Tom Packalén

Näin sanoi perussuomalaisten kansanedustaja, virkavapaalla oleva komissario Tom Packalén taannoin Helsingin Sanomien haastattelussa.

Samassa haastattelussa poliisi-kansanedustaja valitti, että poliisin tiedotuslinja on tiukka eikä mitään saa sanoa ääneen, erityisesti mitään esimerkiksi maahanmuuttajia koskevaa.

Vaan nyt saa.

Kiitos sosiaalisen median.

Kuten olemme saaneet kuulla, Long Play -verkkojulkaisu paljasti poliisilla olevan aktiivisen ja suljetun facebook-ryhmän, jossa voi näppärästi kirjoittaa ja jakaa avoimen rasistisia ja maahanmuuttajavastaisia kommentteja, kuten tästä voit lukea.

Osa poliiseista onkin käyttänyt tilaisuuden hyväkseen täysimittaisesti.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi HS:lle:

”Minä tuomitsen tällaisen kirjoittelun, jos se pitää paikkansa. Uskon, ettei tässä ole iso joukko liikkeellä, mutta tähän on puututtava aktiivisesti.”

Tiedoksi poliisiylijohtajalle, että ryhmään kuuluu n. 2 800 jäsentä. Poliiseja maassamme on reilut 7 000.

Eli nopean laskutoimituksen mukaan jotakuinkin 40 % lainvalvojistamme on ryhmän jäseniä.

Ei siis ihme, että ”huhuluonteisia tietoja” ryhmän olemassaolosta on kantautunut aina poliisiylijohtajalle saakka.

Keskusteluryhmässä on jaettu muun muassa rasistisen ja rotuvihaa levittävän MV-lehden, Uutismailman sekä perussuomalaisia lähellä olevan Suomen Sisun materiaalia.

Perussuomalaiset olikin poliisien keskuudessa selvästi suosituin puolue, kuten tästä Suomen poliisijärjestöjen liitto SPJL:n Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta vuodelta 2015 voimme havaita.

Kyselyyn vastanneista puoluekantansa paljastaneista poliiseista perussuomalaisia kannatti 28 %. Heti perässä tulivat keskusta ja kokoomus.

Lännen Media tutki samaa asiaa vuotta myöhemmin. Kyselyn mukaan kokoomuksen ja erityisesti perussuomalaisten kannatus on poliisien keskuudessa huomattavasti korkeampaa kuin väestön keskimäärin.

Kyselyssä juuri perussuomalaisia äänestäneet poliisit näkivät turvapaikanhakijat suurempana uhkana kuin muut.

He myös suhtautuivat katupartioihin suopeimmin.

Long Playn mukaan kohuttuun facebook-ryhmäänkin kuuluu myös poliisitaustaisia poliitikkoja.

Eduskunnassa poliiseja istuu tätä nykyä seitsemän, viisi perussuomalaista ja kaksi kokoomuksesta. Eduskunnan poliisit ovat Reijo Hongisto (ps), Kari Kulmala (ps), Tom Packalén (ps), Mika Raatikainen (ps), Veera Ruoho (ps), Kalle Jokinen (kok) ja Kari Tolvanen (kok).

Hekin nauttivat muiden poliisien lailla sanavapudesta, mutta rajoitetummasta kuin muut kansalaiset.

Poliisi tiedotti viikonlopun aikana noussutta kohua kommentoidessaan:

”Poliisilla on sananvapaus, mutta se on lain perusteella rajoitettua. Poliisilaki velvoittaa käyttäytymään myös vapaa-ajalla niin, että toiminta ei vaaranna luottamusta poliisiin.”

Poliisien olisi ollut syytä pitää poliisilaki mielessään ennen rasistista facebook-kirjoittelua.

Sillä luottamus poliisiin olisi erityisen tärkeätä juuri nyt, koska maahanmuuttajataustaisissa henkilöissä on paljon sellaisia, joiden palveluita yhteiskuntamme tarvitsisi.

Juuri poliiseina.

Helsingin poliisilaitos on pitkään kärsinyt maahanmuuttajataustaisten poliisien pulasta.

Näin, vaikka Helsingin poliisi on yrittänyt saada mm. kampanjoimalla eritoten maahanmuuttajataustaisia nuoria kiinnostumaan poliisin ammatista.

”Meille ei tule tällä hetkellä ollenkaan maahanmuuttajataustaisia poliiseja. Helsingissä on laaja somaliyhteisö ja arabiväestön määrä kasvaa jatkuvasti. Näiden kulttuurien ja kielten tuntemus olisi todella tärkeää”, kertoi Poliisiksi Stadiin -kampanjaa vetävä komisario Jarkko Lehtinen Poliisin tiedotteessa viime vuonna.

Poliisin akuutin ongelman tunnusti myös Helsingin poliisin entinen apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki. Hän kertoi Lännen Medialle ennen siirtymistään Hämeen poliispäälliköksi, että maahanmuuttajataustaisista poliiseista on huutava pula.

Heitä tarvittaisiin kipeästi.

“Ajatus on, että lähdemme nyt luomaan positiivista käsitystä poliisista maahanmuuttajataustaisille henkilöille, jotta he hakeutuisivat aikanaan poliisikoulutukseen.”

Apulaispoliisipäällikön ajatus oli siis luoda positiivista käsitystä poliisista maahanmuuttajataustaisille henkilöille.

Aika monen poliisien facebook-ryhmään rasistisia kommentteja kirjoittaneen ajatus on päinvastainen.

Ja näitä päinvastaisia ajatuksia on tänä viikonloppuna moni koulunsa päättänyt ja tulevaisuuttaan miettivä maahanmuuttajataustainen nuori lukenut.

Enpä ihmettelisi, jos poliisikoulutus ei olisikaan enää vaihtoehtona sieltä kiehtovimmasta päästä.

 

Hyvää alkavaa viikkoa sinun urapolullesi.

 

Anzio

Keskustelu jatkuu täällä.

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *