Tärkein tehtäväsi on hankkia kavereita

Nykymaailmassa jokaisen ihmisen on osattava hankkia kavereita.  Ilman kunnollista kaveripiiriä niin työpaikan saaminen, yrittäminen kuin ihan tavallinenkin perhe-elämäkin on varsin vaikeaa.

Omassa lapsuudessani tärkein kaveripiiri oli naapurusto. Muistan hyvin, kuinka 80 -luvulla erään uuden naapurin toteamus: “muutimme tänne asumaan, jotta saamme olla omissa oloissamme”, pidettiin omassa naapurustossani älyvapaana. Yhteisö toimi juuri siksi, koska lapsilla oli korttelin kokoinen “yhteispiha” ja kaikki aikuiset kasvattivat kaikkia lapsia.

Ensimmäisen kesätyöpaikkani sain sillä, että isä kävi juttelemassa tehtaan rekrytoinnista vastaavan johtajan kanssa ja sitten kävin muodollisessa haastattelussa. Kun tein työni hyvin siivoojana, pääsin myös seuraavina kesinä erilaisiin tehtäviin.

Tuohon maailmaan ei ole enää paluuta, mutta ihmissuhteet pelaavat edelleenkin tärkeää osaa elämässä

Siinä vaiheessa kun ihminen kadottaa ihmissuhteita, hän menettää myös osia tärkeistä tukiverkostoista. Ei ole poliitikkoa, menestynyttä asiantuntijaa tai huippujohtajaa ilman hyviä kavereita. Jos kaverit eivät suoraan työnnä jotakin ihmistä johonkin tehtävään, he ainakin pystyvät tukemaan siinä. Olen seurannut sivusta muutamien ihmisten matkaa yrittäjänä ja niissäkin on toistunut sama kaava. Monen menestyksessä sosiaalinen kyvykkyys ja sitä kautta laaja – usein arvovaltainen – kaveripiiri on muuta osaamista tärkeämpi menestystekijä. Verkostojen tärkeydestä työelämässä kirjoitti mm. tänään Helsingin Sanomien Mari Manninen.

Sama pätee niinkin arkiseen asiaan kuin perheen pyörittäminen. Kaupungistumisen seurauksena varsin moni lapsiperhe asuu kaukana sukulaisista ja yllättävien tilanteiden sattuessa kaveriapu saattaa olla korvaamattoman arvokasta.

Siksi ihmettelenkin suuresti niitä, jotka yrittävät vain jakaa ihmisiä

Kuunnelkaa niin kavereitanne kuin vaikkapa julkisuudessa esiintyviä johtajia. Ne jotka kykenevät hankkimaan uusia kavereita, menevät elämässään porskutellen eteenpäin. Ne jotka eivät toimi rakentavasti tai hankkivat vihamiehiä, ovat jo uransa huipulla ja matka alaspäin alkanut, vaikka se ei vielä siltä ehkä näytäkään.

 

Kommentit (1)
  1. Jep, ja onneksi näitä taitoja voi opetella, eikä kyse ole tuurista tai luonteesta. Toivottavasti laadukas ihmissuhdetaitojen opetus saadaan jossain vaiheessa mukaan kaikkiin oppilaitoksiinkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *