Opi tunnistamaan vaalihuijaus

Tämä teksti on saanut innostuksensa Kilpailu ja kuluttajaviraston sivulta, jossa on ohje siitä, miten kuluttaja voi tunnistaa häneen kohdistuvan huijauksen ja miten sen kanssa tulee toimia.

Vaalihuijaus on sitä, että äänestäjää houkutellaan antamaan äänensä ehdokkaalle, joka lupaa jotakin mitä ei oikeasti tule tapahtumaan. Lähimenneisyydestä löytyy helposti useita esimerkkejä siitä, kuinka isojakin lupauksia on tehty sormet ristissä.

Vaalihuijatun äänestäjän mahdollisuus korjata tilanne on usein rajallista, joskus täysin mahdotonta. Useimmissa tapauksissa hän voi vain odottaa, että ehdokas putoaa seuraavissa vaaleissa.

Jos vaalilupaus kuulostaa liian hyvältä, se on harvoin totta

Paras tapa suojella itseään vaaliuijaukselta on usein terveen järjen käyttö. Jos ehdokkaan lupaus kuulostaa liian hyvältä, se on harvoin totta. Kannattaa aina kysyä ehdokkaalta tai itseltään.

  • Miksi haluat juuri minun ääneni?
  • Mitä tosiasiassa haluat tehdä minun äänelläni?
  • Mitä riskejä siitä syntyy, jos äänestän sinut päättämään asioista?

Huijaukset onnistuvat usein siksi, koska ihmiset ovat herkkiä psykologiselle vaikuttamiselle.

  • Vedotaan ihmisten toiveisiin elämänolosuhteiden nopeasta kohentumisesta
  • Vedotaan auktoriteettien näkemyksiin
  • Kerrotaan, että jos asioita ei tehdä nyt, maa on kadotuksessa
  • Tarjotaan kovin innokkaasti ilmaista makkaraa ja kahvia

Ota yhteyttä toisiin

Epäilyttävissä vaikuttamistapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä myös muihin ehdokkaisiin ja kuunnella heidän näkemyksiään. Kaikkein tehokkain huijauksen välttämiskeino on luoda kokonaiskuva kuuntelemalla sekä omia mieliehdokkaitaan että heidän vastustajiaan.

Huijatuksi tulleen äänestäjän ei kannata hävetä omaa tilannettaan, sillä varsin moni kokee saman tunteen. Siitä on vain syytä oppia, että seuraavalla kerralla perehtyy itsekin asioihin entistä paremmin ja välttää näiltäkin osin pahimpia huijauksia.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *