Arvostus ja ylimielisyys

Sen minkä ylemmyyden tunnossaan saattaa joskus voittaa, sen saadussa arvostuksessa häviää. Ja kun arvostuksen menettää ylimielisyyden vuoksi, katkeaa reitti hyvälle kanssakäymiselle.

Moni kähinä julkisuudessa runsaasti esiintyvien ja tavallisemman kansan välillä olisi vältettävissä sillä, että arvostus olisi kunnossa molempiin suuntiin. En lähde neuvomaan sitä, kenellä pitää olla aloite, mutta lopulta sen ylläpitäminen on molempien velvollisuus.

Oman kokemukseni mukaan jopa pahatkin änkyrät muuttuvat ihan asiallisiksi keskustelijoiksi, jos heitä kohdellaan ihmisinä. Se mitä olen nähnyt vaikkapa sosiaalisessa mediassa, viittaa siihen, että monelta vaikuttajalta puuttuu tarvittavia eväitä arvostuksen osoittamiseen. Sen seurauksena he joutuvat konflikteihin, joista he itse syyttävät tyhmää ja keskustelukyvytöntä vastapuolta.

On toki kohtuutonta vaatia jatkuvaa täydellisen onnistunutta keskustelua sellaiselta ihmiseltä, joka työnsä puolesta joutuu tekemisiin satojen eri ihmisten kanssa ja samalla joutuu vastaamaan monenkirjaviin kyselyihin. Se ei saa silti olla mikään syy käyttäytyä tylysti niitä kohtaan, jotka haluavat löytää keskusteluyhteyden.

Ymmärrän näkyviä poliitikkoja, professoreita, eri alojen asiantuntijoita, viihteen ammattilaisia ja muita julkkiksia. Ei ole helppoa olla näkyvillä. Erityisen vaikeaa se on silloin, kun joutuu keskustelemaan “tyhmien ja tietämättömien” kanssa. Tähän ajatukseen liittyy yksi huvittava piirre.

Se asenne mitä osoitat toista kohtaan, peilautuu helposti itseesi takaisin.

Tiedän että se kuulostaa yksinkertaistamiselta, mutta se ei ole sitä. Suuri osa kiistoista johtuu jonkin keskustelijan ylimielisyydestä vastapuoltaan kohtaan. Ylimielisyys on usein ehkä tahatonta, mutta silti turhan yleistä.

Me emme itse huomaa omaa ylimielisyyttämme.

Siksi yksi neuvo meille kaikille. Siinä vaiheessa kun tuntuu siltä, että “vastapuoli” rähisee ja terrorisoi, niin mene itseesi. Oletko oikeasti osoittanut arvostavasti sitä, että keskustelukumppanisi yrittää löytää yhteyden teidän välillenne?

Vai onko sinusta ehkä parempi, että kaikki ns. hankalat tapaukset suljetaan omaan karsinaansa?

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *